Det å si nei

Under min livsstilsendring har jeg ofte opplevd at det er vanskelig å si nei til andre. Tenk deg at du er i en bursdag, på fest eller i et selskap å du blir tilbudt noe å spise eller drikke. Det kan være alt fra kake, vin, brus, mat eller godis. Du vet at du ikke skal ha, faktisk kan det hende at du ikke lyst på engang fordi man er godt i gang i en prosess, men likevel kan det være vanskelig å si nei. Det at det er vanskelig kan ha ulike grunner, kanskje man er redd for å fremstå som uhøflig eller utakknemlig? Noen er også redd for å såre andre ved å ikke ta imot eller faktisk falle litt utenfor fellesskapet. Det som nesten er det verst er at når du først har sagt neitakk, så respekterer ikke tilbyderen svaret ditt. «En liten bit kan du vel ta», «Man skal jo kose seg litt også», «er du helt sikker?», «kom igjen da, du kan smake i det minste». Plutselig blir det masse styr rundt ditt nei og andre som er tilstedet blir også oppmerksomme på situasjonen. Dette fører hvertfall til at man føler seg enda mer presset til å ta imot og spise eller drikke. For enkelte kan slike situasjoner gjøre at de står over sosiale sammenkomster fordi de frykter fristelser og situasjoner hvor de må si neitakk.

Under en vektreduksjonsprosess skal man selvfølgelig kose seg. Jeg koser meg med noe hver eneste uke, men det er beviste valg og noe jeg har bestemt meg for på forhånd at jeg skal kose meg med. Hvis man foreksempel først har bestemt seg for å kose seg med sjokolade lørdagkveld, så er det ikke sikkert at kaken din tante serverer søndag etter middagen er en fristelse du skal ha. Det er jo ingen hemmelighet at man møter fristelser hele tiden under en vektreduksjon, men er den fristelsen verdt det i forhold til det målet du har satt deg? Ofte ender man opp med å tenke at det ikke er vedt å spise det kakestykke den kvelden og da må mennesker rundt respektere det nei takket som kommer etter tilbudet. Desutten, trenger vi virkelig spise eller drikke noe for å kose oss i godt selskap? Det er virkelig noe som er verdt å tenke over. Når jeg møter familie og venner er det jo for å tilbringe tid sammen med dem, ikke for å hive innpå alt fra a til å. Likevel baker man kaker eller kjøper inn kjeks til kaffen, selvom ironisk nok halvparten av menneskene rundt bordet tenker at dette skulle de vel egentlig ikke spist. Det at man samles betyr ikke at man trenger å lage kake, det er selvfølgelig forstålig at man ønsker å servere noe, men det finnes så mange sunne og gode alternativ der ute. Når jeg har fest hjemme blir som oftest fruktfatet borte lenge før potetgullbollen er tømt. Menneskene rundt oss er mer beviste på hva som puttes i munn enn vi ofte tror.

Jeg synes egentlig det er litt trist at man kan føle at det er en form for spise/drikkepress i enkelte situasjoner, hvorfor skal det ikke være akseptabelt å si nei? Det har vært flere anledninger hvor jeg har tatt imot kakestykke for senere å rulle det inn i litt papir og kaste det. Jeg skulle ikke ha kake, det var ikke verdt det for min del i forhold til prosessen jeg er i. Likevel er det å ta imot for å så kaste et bedre alternativ enn å si nei, fordi da slipper jeg uønsket oppmerksomhet. Jeg har som oftest vært ærlig om at jeg prøver å gå ned i vekt, men det skal virkelig ikke være nødvendig å si for at menneskene rundt deg skal akseptere ditt nei. Man kan jo takke nei av flere grunner også, det kan hende at man faktisk er mett eller ikke ha lyst på også. I dag blir jeg nesten staere enn noengang om de rundt meg ikke respekterer det når jeg sier neitakk. Det er sjeldent jeg spiser noe for andre sin skyld, hvorfor skal man gjøre det? Jeg har lært igjennom min prosess at det er de ikke planlagte hendelsene jeg går opp i vekt av, ikke alt som en planlagt. Er det en planlagt hendelse er man mye mer bevisst. Hvis jeg foreksempel skal i en bursdag eller et selskap har jeg på forhånd bestemt meg for hva jeg skal kose meg med og hva jeg skal styre unna. Uansett vet jeg at jeg kommer til å få en veldig fin kveld sammen med fine mennesker.  Lov meg at dere aldri spiser noe for andres skyld, det er som oftest ikke verdt det. Spis og kos deg med det vil, fordi det er et valg du har tatt. Jeg tenkte dette var et greit tema nå som det går fort mot julebordssesong, selskaper, feiring og andre sosiale settinger. Jo tidligere man blir bevist og reflekterer over dette, jo bedre er det. Enten du er personen som får et nei, eller personen som sier nei. Det er veldig viktig å respektere hverandre, nyt og kos dere i hverandresselskap. Det er faktisk ikke avgjørende om kakestykke blir spist eller ikke. ♥ Har du noen gang opplevd at menneskene rundt deg ikke respekterer ditt nei? GOD TORSDAG fine dere!

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *