Ta kroppen tilbake

At kroppen ikke fungerer som den skal er både slitsomt og frustrerende. Det slitsomt når energien er på bunn og dagene stort sett blir tilbringt sovende i senga. Null energi, feber, dårlig matlyst og kvalme er stikkord som kan beskrive de siste 7 dagene. Faktisk er jeg sikker på at jeg har sovet nok for de neste månedene, men kroppen trengte vel virkelig hvile for å komme seg tilbake til normalen. Selvom man synes litt synd på seg selv når det står på, får slike perioder meg til å tenke over hvor heldig jeg er som har en kropp som fungerer. Sykdomsperioden jeg har vært igjennom er forbigående og slett ikke farlig, selvom det kan være slitsomt når det står på. Det at man har en kropp som fungerer uten plager og vondter er noe de fleste av oss tar forgitt, men som faktisk ikke er en selvfølge. Jeg er glad i kroppen min og veldig takknemlig for at den kjemper for å rette opp eventuelle ubalanser. Kroppen gjør jo i utgangspunktet alt den kan for å hjelpe oss og holde oss i livet. Har du noen gang tenkt over hvor fin kroppen din er?  Gjennom min livsstilsendring har jeg lært at kroppen gjør akkurat som du vil, om du er sterk nok i viljestyrken og gjør det som skal til. Selvom prosessen i seg selv kan være tidkrevende, vil du få akkurat det resultatet du fortjener utifra innsatsen. Jeg har hvertfall lært å bli veldig glad i kroppen min igjennom prossessen og lært hvor flott den er! Jeg tror at det er viktig å aksepterer seg selv og sin kroppen uansett hvordan mål man skulle ha.

Når formen ikke har vært bra har det blitt dårlig med mat og trening. Verken matlysten eller energi har vært tilstedet, så det har resultert i at alle gode vaner har glidd helt ut. Jeg har gått litt turer de siste dagene og akkurat det har vært deilig. Det er ingen ting som er bedre enn å bevege seg litt, det å ligge inne gjør meg nesten dårligere. Matlysten har begynt å komme snikende tilbake, noe denne matmomsen er veldig glad for. Det har vært veldig rart og ikke ha lyst på mat, jeg som gjerne spiser noe hele tiden. Det å komme seg tilbake på trening er noe jeg ser veldig frem til. Det blir neppe noen harde økter til å starte med, men litt lett trening for å kjenne hvordan kroppen tar det. Jeg gleder meg til å kjenne følelsen etter fullført økt, det er den beste følelsen i verden. Jeg er hvertfall veldig klar for å komme meg tilbake til rutinene og ta kroppen min tilbake. Nå har den vært ute å kjørt lenge nok med ferie og sykdom, så det blir deilig å komme tilbake til hverdagen. Jeg er veldig takknemlig for å ha funnet en livsstil jeg ikke ville vært foruten og som kroppen min fungerer godt med. En livsstil med masse god mat, glede og bevegelse som gir meg masse energi og overskudd igjennom dagen. Nå er jeg klar for å ta kroppen tilbake og gi full gass fremover både i hverdagen og trening. Ønsker alle en fin søndagskveld og en fantastisk uke. ♥

Continue Reading

Det å si nei

Under min livsstilsendring har jeg ofte opplevd at det er vanskelig å si nei til andre. Tenk deg at du er i en bursdag, på fest eller i et selskap å du blir tilbudt noe å spise eller drikke. Det kan være alt fra kake, vin, brus, mat eller godis. Du vet at du ikke skal ha, faktisk kan det hende at du ikke lyst på engang fordi man er godt i gang i en prosess, men likevel kan det være vanskelig å si nei. Det at det er vanskelig kan ha ulike grunner, kanskje man er redd for å fremstå som uhøflig eller utakknemlig? Noen er også redd for å såre andre ved å ikke ta imot eller faktisk falle litt utenfor fellesskapet. Det som nesten er det verst er at når du først har sagt neitakk, så respekterer ikke tilbyderen svaret ditt. «En liten bit kan du vel ta», «Man skal jo kose seg litt også», «er du helt sikker?», «kom igjen da, du kan smake i det minste». Plutselig blir det masse styr rundt ditt nei og andre som er tilstedet blir også oppmerksomme på situasjonen. Dette fører hvertfall til at man føler seg enda mer presset til å ta imot og spise eller drikke. For enkelte kan slike situasjoner gjøre at de står over sosiale sammenkomster fordi de frykter fristelser og situasjoner hvor de må si neitakk.

Under en vektreduksjonsprosess skal man selvfølgelig kose seg. Jeg koser meg med noe hver eneste uke, men det er beviste valg og noe jeg har bestemt meg for på forhånd at jeg skal kose meg med. Hvis man foreksempel først har bestemt seg for å kose seg med sjokolade lørdagkveld, så er det ikke sikkert at kaken din tante serverer søndag etter middagen er en fristelse du skal ha. Det er jo ingen hemmelighet at man møter fristelser hele tiden under en vektreduksjon, men er den fristelsen verdt det i forhold til det målet du har satt deg? Ofte ender man opp med å tenke at det ikke er vedt å spise det kakestykke den kvelden og da må mennesker rundt respektere det nei takket som kommer etter tilbudet. Desutten, trenger vi virkelig spise eller drikke noe for å kose oss i godt selskap? Det er virkelig noe som er verdt å tenke over. Når jeg møter familie og venner er det jo for å tilbringe tid sammen med dem, ikke for å hive innpå alt fra a til å. Likevel baker man kaker eller kjøper inn kjeks til kaffen, selvom ironisk nok halvparten av menneskene rundt bordet tenker at dette skulle de vel egentlig ikke spist. Det at man samles betyr ikke at man trenger å lage kake, det er selvfølgelig forstålig at man ønsker å servere noe, men det finnes så mange sunne og gode alternativ der ute. Når jeg har fest hjemme blir som oftest fruktfatet borte lenge før potetgullbollen er tømt. Menneskene rundt oss er mer beviste på hva som puttes i munn enn vi ofte tror.

Jeg synes egentlig det er litt trist at man kan føle at det er en form for spise/drikkepress i enkelte situasjoner, hvorfor skal det ikke være akseptabelt å si nei? Det har vært flere anledninger hvor jeg har tatt imot kakestykke for senere å rulle det inn i litt papir og kaste det. Jeg skulle ikke ha kake, det var ikke verdt det for min del i forhold til prosessen jeg er i. Likevel er det å ta imot for å så kaste et bedre alternativ enn å si nei, fordi da slipper jeg uønsket oppmerksomhet. Jeg har som oftest vært ærlig om at jeg prøver å gå ned i vekt, men det skal virkelig ikke være nødvendig å si for at menneskene rundt deg skal akseptere ditt nei. Man kan jo takke nei av flere grunner også, det kan hende at man faktisk er mett eller ikke ha lyst på også. I dag blir jeg nesten staere enn noengang om de rundt meg ikke respekterer det når jeg sier neitakk. Det er sjeldent jeg spiser noe for andre sin skyld, hvorfor skal man gjøre det? Jeg har lært igjennom min prosess at det er de ikke planlagte hendelsene jeg går opp i vekt av, ikke alt som en planlagt. Er det en planlagt hendelse er man mye mer bevisst. Hvis jeg foreksempel skal i en bursdag eller et selskap har jeg på forhånd bestemt meg for hva jeg skal kose meg med og hva jeg skal styre unna. Uansett vet jeg at jeg kommer til å få en veldig fin kveld sammen med fine mennesker.  Lov meg at dere aldri spiser noe for andres skyld, det er som oftest ikke verdt det. Spis og kos deg med det vil, fordi det er et valg du har tatt. Jeg tenkte dette var et greit tema nå som det går fort mot julebordssesong, selskaper, feiring og andre sosiale settinger. Jo tidligere man blir bevist og reflekterer over dette, jo bedre er det. Enten du er personen som får et nei, eller personen som sier nei. Det er veldig viktig å respektere hverandre, nyt og kos dere i hverandresselskap. Det er faktisk ikke avgjørende om kakestykke blir spist eller ikke. ♥ Har du noen gang opplevd at menneskene rundt deg ikke respekterer ditt nei? GOD TORSDAG fine dere!

Continue Reading

Mine tips til en varig livsstilsendring

Hei fine dere! Etter jeg la lagt ut før og etterbilder av min vektnedgang (på min treningsinstagram @fitnessastrid), har jeg fått en del spørsmål. Derfor har jeg laget et innlegg til dere med mine beste tips for en vektnedgang med fokus på en sunn livsstil. Om man vil ned i vekt eller ei, er det uansett gode tips som det kan være viktig å være bevisst på i hverdagen. Det å gå ned i vekt er ikke vanskelig i seg selv, men man må være bestemt og 100% med i prosessen. Det hjelper ikke være 99% med, fordi det å legge om livsstilen krever viljestyrke og fokus. Man møter flere utfordringer og fristelser man må stå over underveis, det er det ingen tvil om. Det er også viktig å bli bevist over sine egne tanker, hvorfor vil man dette? Reflekter, tenk og bestem deg. Mesteparten sitter faktisk i hode. 🙂

Spis regelmessig. Det tror jeg er mitt absolutt «hotteste» tips. Det er viktig å gi kroppen den næringen og energien den trenger igjennom en dag. Ved å spise regelmessig holder man også forbrenningen igang. Fordel heller maten over flere måltider enn å spise masse på noen få. Jeg pleier å ha noen «faste» tider jeg alltid spiser på, eller jeg prøver å godt jeg kan å få spist på disse måltidene. Det er gjerne frokost  rundt kl 07/08, lunsj kl 12, middag kl 17/18 og kvelds kl 20/21. Innimellom disse hovedmåltidene spiser jeg gjerne mellommåltider rundt kl 10:00 og kl 14/15. Visste du foresten at du har mindre sjanse for å få et stort blodsukkerfall på kvelden om du spiser noe rundt kl 14?

sunt1

Spist variert! Det er viktig å variere maten vi spiser, både for kroppens del og for at vi ikke skal bli matlei. Et variert kosthold gir deg et godt grunnlag for god helse, og bidrar til at du får i deg næringsstoffene du trenger. Jeg spiser mye «rene» produkter som blant annet fisk og kylling, sammen med grønnsaker/salat og potet/pasta/ris.

sunt2Husk å unne deg ting du vil ha. Om man ikke skal kunne spise noen ting og holde seg unna alt man liker, blir ikke dette noe hyggelig prosess. Desutten vil man gjerne gjøre varige endringer i sin livsstil. Da er det viktig å ikke sette for strenge grenser for seg selv, ikke tenk at noe er kjempe fy.. Tenk heller at noe er litt mer obs mat, altså mat man er litt mer bevist på. Husk at det handler om mengder. Jeg kan spise absolutt hva jeg vil og trives veldig godt med det. Sjokolade er foreksempel noe jeg bare MÅ HA mmm.

Kutt ut unødvendig sukker i hverdagen. Unødvendig sukker er tomme kalorier som ikke gir kroppen noen verdens ting. Prøv så godt du kan å fjerne ting med unødvendig sukker i hverdagen, som foreksempel brusen til maten. Lag deg heller en kosedag i uken hvor du kan spise litt godis og drikke brus. Det handler ikke om at man aldri skal kunne spise unødvendig sukker igjen, men det er viktig å begrense det. Jeg har en dag jeg pleier å kose meg på og jeg merker at jeg setter mye mer pris på det jeg koser meg med når jeg faktisk gjør det. Det er også deilig å ikke være «avhengig» av sukker lenger, da blir man ikke så fysen. Et tips er å ikke ha unødvendig sukker som godteri i huset før dagen man faktisk skal kose seg med det. Har man det ikke, så spiser man det heller ikke.

Drikk vann! Vannet er godt for kropp og sinn. Visste du blant annet at vannet transporterer næringsstoffene rundt i kroppen og bidrar til å rense ut avfallstoffene? Optimalt bør man drikker minst 2 liter vann om dagen. Jeg pleier å fylle en flaske som jeg tar med meg rundt, dette er fordi jeg synes det er lettere å drikke av flaska enn å drikke mange glass. Dette er veldig individuelt, så gjør det som passer deg best.

Kom deg ut på tur eller gå på trening. Det å bevege seg er viktig. Om du ikke er en person som elsker å løpe eller oppholde deg på treningssenteret, så må du ikke det. Kom deg ut i frisk luft å gå en tur. Det er utrolig hvor god effekt en rask tur kan ha. Vi har 1440 minutter i løpet av et døgn, minst 30 minutter av døgnet kan du vel sette av til en liten økt? Man trenger heller ikke trene hverdag, prøv deg frem med hva du trives med. Kanskje du klarer å holde på 2-3 dager i løpet av uken.

aktivitet

Dette er noen av mine tips, håper dere synes det var litt nyttig. Ha en super dag videre alle fine! ♥

Continue Reading